Get Adobe Flash player
Utorok 19 Marec 2024

Meniny

Dnes oslavuje: Jozef Zajtra: Víťazoslav Gratulujeme :)

Florbal

Čo je to FLORBAL?

Florbal je kolektívny šport, ktorý sa hráva v halách na tvrdom povrchu so špeciálnou hokejkou a loptičkou na dve bránky. Tento šport je podobný hokeju, či hokejbalu, no má svoje špecifické pravidlá. Tým najzákladnejším je, že nie je povolená hra do tela. Hráči si čistou, rýchlou a technickou hrou prepracovávajú tzv. ?palicovú techniku?, ktorá je veľmi dôležitá aj pri iných ?palicových? hrách (ľadový a pozemný hokej, hokejbal). Najlepšími preborníkmi vo florbale sú európske krajiny zo Škandinávie, teda Švédi a Fíni, kam tento šport priniesli študenti z Ameriky. Existujú dva varianty florbalu. Malý a veľký. Malý sa hráva v menšom počte (3 hráči) na menšej ploche a bez brankárov. Klasický veľký florbal sa hráva v športových halách s prízemnými prenosnými mantinelmi a hrá ho 5 hráčov v poli s brankárom.

 

Pravidlá hry "FLOORBALL "

Hry hokejového typu mali vždy veľa priaznivcov, takže postupne vznikali aj viaceré variácie pozemného a ľadového hokeja. Na severe Európy vznikol už koncom minulého storočia bandy hokej, ktorý sa v roku 1952 dostal aj do programu Olympijských hier v Oslo. Na jeho základe vymysleli švédsky nadšenci v roku 1980 florbal a v roku 1986 bola na kongrese v Husquarne založená medzinárodná florbalová federácia IFF. Dnes má 22 členských krajín, Florbal je populárny najmä v krajine svojho vzniku, vo Švédsku. O prevahe športovcov s tromi korunkami svedčí aj fakt, že od roku 1986 prehrali v medzinárodných zápasoch len dva zápasy.

Florbal sa hrá na ihrisku s rozmermi 40 x 20 m , ktoré je ohraničené mantinelmi vysokými 0,5 m , ktoré sú v rohoch zaoblené. Pred bránkami je veľké bránkovisko s rozmermi 4 x 5 m , v ktorom je vyznačené malé bránkovisko s rozmermi 1 x 2,5 m . Bránka je 160 cm široká a 115 cm vysoká. Družstvá majú po 5 hráčov v poli a brankára. Každé družstvo môže postaviť do zápasu max. 20 hráčov, ktorí sa ľubovoľne striedajú. Striedačky sú umiestnené za mantinelom pozdĺž jednej z dlhších strán. Oproti striedačkám sú trestné lavice. Hráči v poli majú florbalové hokejky z ľahkých syntetických materiálov. Ich hmotnosť nesmie byť viac ako 380 g a dĺžka je max. 95 cm . Hokejka má výrazne zakrivenú čepeľ, ktorá je na viacerých miestach perforovaná. Loptička je zo syntetického materiálu a má priemer 72 mm . Váži 23 g a je pretkaná 26 dierkami s priemerom 1 cm .

Brankár je označený písmenom G a do brány nastupuje bez hokejky. Povinnou výbavou brankára je ochrana tváre ( prilba s mriežkou ). V zápase, v ktorom nastupuje ako brankár, nesmie hrať ako hráč v poli. V priestore bránkoviska môže použiť ktorúkoľvek časť tela na držanie, usmernenie, hodenie alebo kopnutie lopty. Hráči v poli majú oblečené tričko, trenírky a podkolienky. Na tričkách vpredu a vzadu sú označení číslami. Na nohách majú športovú obuv. Brankár má dres inej farebnej kombinácie ako hráči v poli a povinne musí mať masku. Vhadzovanie medzi jednotlivých hráčov v poli sa robí len na začiatku zápasu alebo po strelení gólu. V ostatných prípadoch sa sporná situácia rieši rozohrávkou poškodenej strany. Hráči sú po priestupkoch penalizovaní vylučovaním na 2, 5, 10 min alebo až do konca zápasu. Zápas sa hrá 3 x 20 min s dvomi desaťminútovými prestávkami. V nižších súťažiach sa hrá 3 x 15 min alebo 2 x 20 min. Zápas rozhodujú dvaja rovnocenní rozhodcovia.

Hra sa začína vhadzovaním na stredovom bode. Pri vhadzovaní je loptička na podlahe, protihráči stoja čelom k sebe v smere útoku, čepele hokejok sú rovnobežne na zemi v blízkosti loptičky. Na signál rozhodcu sa snažia rozohrať loptičku svojím spoluhráčom, ktorí stoja na vlastnej polovici vo vzdialenosti min. 3 m od rozohrávajúcich hráčov. Pri porušení pravidiel rozohráva družstvo, ktoré sa neprevinilo. Voľný úder ? rozohráva sa z miesta priestupku, brániaci hráči musia byť minimálne 3 m od loptičky, ktorá sa musí rozohrať hokejkou. Hráč, ktorý rozohráva sa nesmie dotknúť loptičky dvakrát za sebou, z voľného úderu možno streliť priamo gól.

Voľný hod sa nariadi pri porušení pravidiel: brániaci hráč zasiahne, blokuje alebo zdvihne súperovu hokejku, brániaci hráč hokejkou zasiahne súpera, vráža do súpera inou časťou tela ako ramenom, útočiaci hráč hrá hokejkou nad úrovňou kolien, útočiaci hráč prihrá rukou alebo hráč zasiahne loptičku vo výskoku.

Ďalšia skupina priestupkov sa trestá vylúčením na 2 min: hráč strčí súpera na mantinel alebo bránku, chytí súpera za dres. Hrá úmyselne rukou alebo hlavou, hráč zastaví súpera nedovoleným spôsobom alebo hrá hokejkou nad úrovňou pása.

Osobitná skupina priestupkov sa trestá 5 min vylúčením hráča: nebezpečné údery hokejkou, hodenie hokejky so snahou trafiť loptičku, hrubé napadnutie súpera. Družstvo hrá v čase vylúčenia oslabené o potrestaného hráča.

Doplnkové pravidlá pre našu ligu:

Družstvo môže pozostávať z ľubovoľného počtu hráčov, avšak v poli môže hrať len 5 hráčov ( 4+1 ). Ostatní sedia na striedačke. Hrací čas bude závisieť od počtu družstiev, koľkí sa prihlásia, pravdepodobne 1 x 15 minút. Florbalové hokejky sú k dispozícií len na zápas. Dresy by boli vhodné približne rovnakej farby, aby nenastal zmätok. Brankár nemusí mať prilbu, ani dres inej farby, označený písmenom G. Ostatné pravidlá platia ako oficiálne, hore uvedené.